לא פעם אנחנו שומעים אמרות שגויות בנושא תזונה כמו, "אסור לאכול פחמימות" ,"עגבנייה זה משמין" או "חלבון זה הכי טוב " לכן החלטנו לעשות לכם קצת סדר בבלגאן ובעזרת סידרה של שלושה פוסטים נפרט על כל אחד מ"אבות המזון" ונשבור את המיתוסים שיש לחלקכם.
נתחיל מהמושג "קלוריות", מה זה בעצם קלוריה?
קלוריה היא האנרגיה שאנחנו מקבלים מהמזון. את האנרגיה הזו אנחנו מקבלים בתהליך של פירוק כימי של רכיבי המזון. רכיבי המזון מורכבים מכמות עצומה של מולקולות, בגוף יש תהליכים של פירוק המולקולות והפירוק הזה מניב לנו אנרגיה שמשמשת אותנו לפעולות היום יום, לכן קלוריות מכונות גם כאנרגיה. הקלוריות \ אנרגיה של כל מוצר מזון טמון "באבות המזון" המרכיבים אותו שהם פחמימות שומנים וחלבונים.
תחילה "מאב המזון" החביב ביותר על מתאמנים חלבון,אז מה הוא בעצם חלבון? והאם ניתן לצרוך ממנו כמה שרוצים בכדי להיות חטובים ושרירים?
החלבונים מורכבים מעשרים סוגים שונים של חומצות אמינו הקשורות זו לזו בקשר פפטידי, את חומצות האמינו ניתן לחלק לשני סוגים ,כאשר חלק חיוניות כלומר הגוף לא יודע לייצר אותם וחייב לקבל אותם מהמזון וחלק בלתי חיוניות כלומר הגוף יודע לייצר אותם בעצמו. חלבון שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות נקרא – חלבון מלא והוא נחשב לחלבון האיכותי ביותר. את מרבית החלבון המלא נקבל מצריכה של מזונות מהחי כמו: בשר, מוצרי חלב וביצים . יש לומר שגם מצריכה של מזונות מהצומח ניתן לקבל חלבון מלא ע"י שילוב של דגנים וקטניות ,חשוב לציין כי השילוב לא חייב להיות באותה ארוחה.
לצריכת חלבון יש יתרונות רבים בניהם:
- מבנה של כלל השרירים בגוף, משרירי השלד האחראים על יכולת התנועה של הגוף ,לשרירים החלקים מהווים את המרכיב העיקרי בדפנות איברים הפנימיים ועד שריר הלב.
- תפקוד הורמונאלי תקין
- תפקוד תקין של המערכת החיסונית,מרבית הנוגדנים בגופנו מורכבים מחלבונים.
- אנבוליזם (בנייה) וקטבוליזם (פרוק) בתאי הגוף.
- שמירה על נפח דם תקין המתבצע בעיקרו ע"י חלבון האלבומין.
נוכחנו לדעת שחלבון אחראי על תפקידים אך יחד עם זאת בצריכה עודפת של חלבון הגוף ממיר את החלבון לשומן ופחמימה דבר שיכול להוביל להשמנה ובתיאוריה גם לעומס על הכבד והכליות שהם האיברים שלוקחים חלק במעבר של חלבון עודף לשומן ופחמימה.
אז מה הצריכה המומלצת של חלבון?
צריכה של חלבון משתנה בין אדם לאדם אבל ההמלצות כיום הן, לאדם שאינו מתאמן מומלץ לצרוך 0.8 גר' חלבון על כל ק"ג משקל גוף ואילו לאדם שמתאמן מומלץ לצרוך 1.2-2 גר' חלבון על כך ק"ג משקל גוף. הטווח הוא רחב כי כמות החלבון משתנה בהתאם לסוג ותדירות האימונים. כמובן שהמלצות אלו מופנות רק לאדם בוגר בריא ואין המלצה זאת תקפה לאנשים חולים, בני נוער או נשים בהריון\ מניקות. צריכה של חלבון היא חשובה והכרחית לבניית שריר ותפקוד תקין של הגוף אך מינון הצריכה הוא שם המשחק וצריכה עודפת יכולה להוביל לנזק.
נפגש בפרק הבא של אבות המזון – הפחמימות!!