הגענו למאמר האחרון במסגרת הסדרה של שלושת המאמרים שבהם נעשה סדר בצריכה והחשיבות של "אבות המזון". במאמר הראשון נגענו בנושא של קלוריות וחלבון, במאמר השני דיברנו על פחמימות וסיבים תזונתיים הסברנו מה היא החשיבות בצריכה של פחמימות וסיבים , ומהי כמות הצריכה המומלצת. המסר המרכזי היה כי צריכה של פחמימות היא חשובה והכרחית לפעילות תקינה של הגוף אך צריכה עודפת יכול להוביל להשמנה ונזק לגוף לכן חשוב לשמור על מינון צריכה.
היום נדבר על "אב המזון" שומן, "אב המזון" המופלה לרעה בקרב רוב המתאמנים, האם זה בצדק?
שומן ניתן לחלק לשני קבוצות עיקריות :חומצות שומן רווית וחומצות שומן בלתי רווי.
ההבדל בין הקבוצות הוא בכמות המימניים (H) שמכילה כל שרשרת של חומצות שומן. שומן רווי יכיל יותר מולקולות של מימן משומן בלתי רווי. המימניים בשרשרת קובעים את נקודת הרתיחה של השומן, שומן רווי שבו יש יותר מימניים יהיה בעל נקודת רתיחה גבוהה יותר ולכן יהיה מוצק בטמפ' החדר בשונה משומן בלתי רווי שלרוב יהיה נוזלי בטמפ' החדר.
את השומן הרווי ניתן למצוא בעיקר בשר, חמאה, שמן קוקוס ושמן דקלים, מומלץ לצמצם ככל הניתן בצריכה של שומנים אלה ובמזונות המכילים אותם, מפני שהם גורמים לעלייה ברמות הכולסטרול ה"רע" בדם (LDL). את השומן הבלתי רווי ניתן למצוא בשומשום (טחינה), שקדים, אגוזים, זרעים, אבוקדו, שמנים צמחים ודגים.
צריכת שומנים בלתי רווים עדיפה מכמה סיבות:
- הם מכילים בין היתר חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 אשר חיוניות לגוף, כלומר חומצות שומן שהגוף לא יודע לייצר בעצמו וצריך לקבלן מהמזון.
- הם יכולים לסייע להורדת רמות הכולסטרול בדם כשאר נצרכים בכמות הרצויה.
- מזונות כמו אבוקדו, אגוזים, שקדים וטחינה מכילים בנוסף לשומנים רכיבי תזונה אחרים כמו ויטמינים, מינרלים וחלבונים אשר חיוניים לתפקוד תקין של הגוף.
בנוסף לשומן ישנה חשיבות רבה לפעילות תקינה של הגוף כמו: שמירה על טמפ' הגוף,הגנה על איברים פנמים, מאגר אנרגיה לטווח הרחוק וביצוע תהליכים הורמונאליים בגוף. אך צריכה עודפת של שומן גם אם מדובר בשומן בלתי רווי יכולה לגרום נזק רב לגוף ולהוביל למחלות כרוניות כגון סכרת, יתר לחץ דם ואף התקפי לב ומוות,לכן בשומן ישנה חשיבות גם לסוג השומן הנצרך וגם לכמות השומן הנצרכת.
המלצת ה(DRI -Dietary recommended intake) כיום היא לצרוך 20-35% שומן מסך הקלוריות היומיות.
תזונה בריאה ונכונה מתבססת על צריכה של כלל "אבות המזון" פחמימות,שומנים וחלבונים. שהרי לכל אחד מהם יש תפקיד חשוב וקריטי בתפקוד תקין של הגוף אך ישנה חשיבות עליונה לצריכה מאוזנת ומותאמת של כל "אב מזון" בהתאם לדרישה הקלורית והבריאותית של כל אחד.
לסיכום סידרת המאמרים – איזון איזון ושוב פעם איזון!
תגובה 1. Leave new
I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site
owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful
than ever before. It’s perfect time to make some plans for the longer
term and it’s time to be happy. I’ve learn this put up and if
I may just I want to recommend you few fascinating issues or advice.
Maybe you can write subsequent articles relating to
this article. I desire to read even more issues about it!
You have made some decent points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most individuals
will go along with your views on this website.
http://dell.com