חג השבועות, חג שכולו גבינות
כמה עובדות שחשוב שתדעו לפני החג, בהמשך נפרט טיפים איך לצלוח את ארוחת החג הגדושה.
גבינות הן מקור מצוין לסידן, לסידן תפקיד חשוב בתפקוד תקין של הגוף החל מתהליך בתאים ועד בניית העצם וכיווץ השריר. לכן ישנה המלצה של ארגון הבריאות העולמי WHO לצריכה של מוצרי חלב דלי/מופחתי שומן ומזונות חלביים השומרים על רמות הסידן שבתוכם, כחלק מתזונה בריאה.
גבינות רזות מוגדות כגבינות של עד 5% שומן, לרוב ככל שאחוז השומן בגבינה יותר גבוה ככה נקבל מהגבינה פחות חלבון, עם זאת חשוב לזכור שמוצרי 0% שומן לרוב יכילו כמות גדולה של סוכרים ומעט חלבון לכן אינם מומלצים. העדיפו לקנות גבינות של 5-3% שומן ויוגורט של 1.5-3% כך שתקבלו ממוצרי החלב שלכם כמות חלבון יפה ויחסית מעט שומן ופחמימות.
לקטוז הוא סוכר החלב, כאשר לאנשים יש רגישות לחלב לרוב זאת תהיה רגישות לסוכר החלב, תופעה זו נקראת אי סבילות ללקטוז. במוצרים כמו חלב ויוגורט ישנה כמות גדולה יותר של לקטוז ביחס למוצרי גבינה מוצקים כמו בולגרית, צפתית וגבינה צהובה. לכן כאשר ישנה אי סבילות ללקטוז ניתן לנסות במידה קטנה מוצקי גבינה לפני שנמנעים ממוצרי חלב לחלוטין. חשוב לציין שמדובר ברגישות ולא באלרגיה, אנשים בעלי אלרגיה לחלבון החלב צריכים להימנע לגמרי מצריכת מוצרי חלב על כל סוגיהם.
כיום קיים טרנד חדש של מוצרי חלב מועשרים בחלבון חלקם איכותיים וחלקם איכותיים פחות, בכדי לבחור מוצר שכזה יש להסתכל בגב האריזה בטבלת הערכים ולבדוק את כמות החלבון הפחמימה והשומן שבמוצר.
יש לשים לב שאכן כמות החלבון גבוהה ושכמות הפחמימה נמוכה בהתאם. בהרבה מהמוצרים הללו יש כמות גדולה מאד של פחמימות שלפעמים אף עולה על כמות החלבון. כמו כן מומלץ להסתכל על שאר המוצרים מאותו סוג לפעמים מוצר שלא משווק תחת הכותרת "עשיר בחלבון" יהיה עם יותר חלבון ויעלה לכם פחות מהמוצרים שמשווקים כעשירים בחלבון.
ונחזור לחג הגבינות – שבועות. כמו כל חג בשבועות ישנה ארוחה גדולה ועיקרית, ארוחה כזו יכולה להכיל בקלות כ-1000 קלוריות. רכזנו עבורכם כמה טיפים – איך לעבור את שבועות מבלי לצבור עודפים:
1. תכננו את היום שלכם כך שתשמרו את הארוחה הכי גדולה שלכם לארוחת החג.
בסופ"ש הקפידו יותר מתמיד לאכול את הכמויות המדויקות שלכם מבלי חריגות בכדי שלא תגיעו לארוחת חג עם אקסטרות מיותרות.
2.אל תגיעו אל הארוחה מורעבים, שימרו על סדר ארוחות במהלך היום.
כשאנחנו רעבים יש לנו נטייה לאכול עם העיניים ופחות להקשיב לתחושת השובע והרעב שלנו.
3.תכננו לעצמכם מראש מאכלים שמתאימים לכם בערך הקלורי כמו פשטידות או קישים מגבינות רזות, דג מפנק בתנור ומגש ירקות מאודים. כך אתם גורמים לכך שהיו לכם מגוון אופציות בחירה טעימות מגרות ובלי איסורי מצפון.
4. לפני שאתם מתחילים לאכול הסתכלו על המבחר שיש בשולחן, תכינו לעצמכם צלחת שחצי ממנה יהיה סלטים והחצי השני ממאכלי החג. תאכלו את הצלחת בנחת ובכיף ושהצלחת נגמרת תעצרו, לא חייב לטעום מהכל.
5.אין חג שבועות בלי עוגת גבינה בסיום הארוחה או איזה קינוח מפנק.
היום יש המון מתכונים לעוגות גבינה מופחתות קלוריות אז תשקיעו בעצמכם ודאגו גם לסובבים אתכם ותכינו עוגה שכזו- מבטיחים הטעם לא פחות טוב!
אם בחרתם בכל זאת ללכת על קינוח עתיר קלוריות קחו חתיכה קטנה (גודל אצבע) תהנו ממנה ותעצרו, זכרו הכל אותו טעם!
6.הוסיפו בסופ"ש פעילות גופנית שתגדיל את הוצאת האנרגיה שלכם ותעזור לכם לאזן את ההכנסה הקלורית של החג.
לסיכום בחרו נכון וזכרו הכל מתחיל ונגמר באיזון !!
חג שבועות שמח:)